Sydostforrad Flyttlador

Vad du bör tänka på vid förvaring i förråd

När man ska packa ner saker inför förvaring är det bra att ha ett mål och en plan. Ett mål för hur länge det ska magasineras; om det kommer användas ofta, tas fram då och då eller arkiveras tillsvidare. En plan för hur man bevarar prylarna så säkert som möjligt och placerar dem så praktiskt som möjligt. När du behöver förråd i Karlskrona, så är du välkommen att höra av dig!

Kvantitet eller samhörighet

När man packar är det bra att prioritera och fundera över vad som är viktigast just här. Det är bra att veta om det är viktigare att få plats med så mycket som möjligt snarare än att sakerna ska ha någon samhörighet eller tvärtom. Oavsett prioritering är det alltid bra att lägga de tyngre sakerna i botten och de mer ömtåliga längre upp.

Kvantitet – spara plats

Om du vill få plats med så mycket som möjligt i flyttkartongen kan det vara bra att se det som ett pussel. Lägg dina saker utifrån form (och vikt) och försök att fylla varje hålrum. Detta förhindrar också sakerna att åka runt i lådan. Men tänk på att inte packa för tungt så att lådan går sönder eller inte går att bära.

Samhörighet – lätt att hitta

För att göra det enkelt att hitta och ta fram rätt sak vid rätt tillfälle kan det vara lämpligt att packa ner saker utifrån samhörighet, exempelvis baserat på när de används. Att samla alla saker som hör till sommarstugan/ fjällstugan kanske inte sparar plats men det sparar tid och energi. Att tänka utifrån perspektivet årstider, högtider, platser, användningsområden mm. kan underlätta när du ett halvår senare ska plocka fram sakerna.

Ta bort batterier

Batterier kan förstöra leksaken eller den tekniska prylen de sitter i vid längre förvaring. Batterisyra kan läcka och förstöra både datorn och annat som förvaras i närheten. Tänk på att ta ut batterier innan du stuvar in.

Paketera ömtåliga saker

En sak kanske inte känns så ömtålig på sin rätta plats, men när den läggs ner i en låda tillsammans med en antik kamera eller silverbestick ändras förutsättningarna. Tänk på att packa in ömtåliga föremål. Ibland är det bra att lägga mjuka saker emellan för att undvika sammanstötningar.

Packa för att transportera

När man lägger ner saker i en stillastående låda är det lätt att missa att den kommer bäras runt, kanske köras över farthinder och i kurvor. Allt ledigt utrymme i lådan gör att sakerna kan förflyttas och glida runt. För att minimera risken kan man packa lådan full eller lägga ner utfyllnadsmaterial, exempelvis luftfyllda plastkuddar, bubbelplast, tidningspapper eller filtar (fleecefiltar väger inte mycket). En del lådor är konstruerade för att flyttas runt, andra är mer instabila. Om innehållet i en låda inte kommer användas speciellt mycket kan det vara idé att tejpa igen lådan. Detta beror även på lådans utformning, en del kartonger och lådor blir sämre eller oanvändbara när tejpen sen dras loss.

Märk kartongerna

Skriv på kartongerna/emballaget vad som finns inuti. Det som självklart är lådan med cd-skivor och dvd-skivor när du packar ner det kan vara mindre självklart tre år senare. Märk gärna både på lådans ovansida och längs sidan. En del lådor kommer vara synliga ovanifrån, andra syns mest från sidan när de kommit på plats i förrådet. Om lådans innehåll är ömtåligt eller det är något annat som är viktigt att veta – skriv det. Att rita pilar för att visa vilken sida som ska vara upp kan också vara bra när du ska magasinera i Karlskrona.

Dela med dina vänner